Всичко за налягането в гумите

от: 29/07/2022

Гумите на вашия автомобил могат да бъдат спасител или точно обратното и именно затова е изключително важно да ги поддържате в добро и изправно състояние. Тази статия ще ви предостави всичко, което трябва да знаете за автомобилните летни, всесезонни и зимни гуми и налягането в тях.

Значението на налягането в гумите

Автомобилни гуми, които имат правилното въздушно налягане, ще ви дадат по-добър контрол над вашия автомобил, ще имат по-добра горивна ефективност и ще издържат по-дълго време на употреба от автогумите, които са недостатъчно или пренапомпани. Важно е редовно да проверявате налягането на въздуха в гумите на вашият автомобил, особено ако шофирате по неасфалтирани пътища или шофирате с по-висока скорост, особенно силно важи това както за летни гуми в горещините, така и за зимни гуми при силен снеговалеж и много ниски температури. За да разберете от какво налягане на въздуха се нуждае вашият автомобил, консултирайте се с ръководството на собственика или попитайте механик за съвет.

Колко често трябва да проверявам налягането в гумите си?

Налягането в автомобилните гуми е много важна, но често пренебрегвана част от поддръжката на автомобила, а е много важно за безопасността на водача и пътниците, както и за дълготрайността на автогумите. Налягането в гумите трябва да се проверява периодично, за да се гарантира, че е в препоръчителния диапазон зададен от производителя.

Много важно е да знаете, че налягането на въздуха в гумата трябва да се проверява, когато колата е студена, преди да шофирате. Препоръчителното налягане в гумите може да варира в зависимост от фактори като натоварване на автомобила и типа на автогумите.

Препоръчително налягане на гумите за безопасна работа

Важно е да поддържате гумите на колата си близо до определено ниво на налягане, за да се движите безопасно. Това ниво на налягане обикновено се намира на табела на вътрешната врата на шофьора за лесна справка или от вътрешната страна на капачката за резервоара. Съществува система за наблюдение на налягането в гумите (TPSM), която предупреждава шофьорите, когато налягането в гумите е ниско. При по-старите автомобили е добра идея да проверявате налягането в гумите с обикновен, евтин манометър поне веднъж месечно, за да се чувствате сигурни.

  • Налягане на гумите при смяна на времето

Гумите ще увеличават или загубят налягането естествено, когато времето се промени, което изисква от време на време да допълвате налягането и при смяна на атмосферните условия също като трябва по-често да го правите когато сте със зимни гуми. Това е лесно да се направи с въздушните компресори, които се намират на повечето бензиностанции.

Една бележка за внимание - повечето въздушни компресори на бензиностанции имат манометър, монтиран към дюзата, но не препоръчваме да му се доверявате. Тъй като те се използват многократно от десетки хора всеки ден и рядко се сменят, те често са износени и неточни. Най-добре е да презаредите въздуха с компресора, но проверете налягането с манометър, който държите в собствената си жабка или багажник за тази цел.

  • Неправилно напомпаните гуми са опасни

Непълно напомпаните или спаднали автомобилни гуми имат твърде голяма част от повърхността си в контакт с пътя, което може да доведе до прегряване при летни гуми или до приплъзване при зимни гуми. Дори и в най-добрия сценарий, недоизпомпаните гуми се износват по-бързо, отколкото би трябвало като в най-лошия случай те могат да се нагреят по време на шофиране и да се спукат като предизвикат катастрофа.

  • Проверихте ли налягането в гумите си ?

Пренапомпаните гуми имат твърде малък контакт с пътя, тъй като те могат да загубят сцепление, което прави колата ви трудна за управление, както при летни гуми, така и при зимни гуми на заледен път. Те могат да увеличат значително спирачния път, което прави по-вероятно да се плъзнете към колата пред вас.

  • Как да накарате гумите си да издържат по-дълго

Гаранцията за износване на протектора казва, че новите ви гуми трябва да издържат 11 000 км, но тази гаранция предполага, че през това време вие ще се грижите редовно и както трябва за тях правилно.

Автомобилните гуми ще издържат 11 000 км, ако ги поддържате напомпани до правилното налягане за вашата кола, завъртите ги и центровате според графика в ръководството на собственика на вашия автомобил и ги балансирате отново всеки път, когато забележите странна вибрация или при смяна.

Други публикации в сайта

Четенето е здраве.
© 2021 new-people.eu
crossmenuarrow-down