Слухове и истини за бункерите на София

от: 03/06/2021

Много от Вас сигурно са чували и дори са влизали в бункерите на София. На пръв поглед това не е нещо необичайно - но дали са само за убежище или не?!

Построени от германци

Под обикновенните улици на столицата се простират 240 километра тунели построени през втората световна война като бомбоубежища. Спекулациите покрай построяването им обаче са много. По първоначални данни бункерите е предназначени за работниците от фабриката за тухли Златен лъв, защото тогава на територията на Южен парк се е добивала строителна глина. Впоследствие обаче изниква и друга теория, че тези бункери реално са построени от германци за тайни разузнавания поради мащаба на помещения. Истината така и не излиза наяве.

Мавзолеят на георги димитров

Освен всички мистерии, тунелът, който минава под мавзолеят и стига до Народното събрание, се счита за един от най-важните. Освен до Народното събрание обаче той продължава и до мазетата на БНБ.

Тунели на властта

Доста от конспирациите за бункерите са свързани с властта в правителството и всякакви организации. Една от тях е че тунелите са построени за така наречените хора от висшето общество, за да могат ако стане нещо да излязат по-бързо. Затова има толкова изходи и входове на по-централни места - по-близо до центъра, до Народното събрание и тн.Тази спекулация тръгва още от времето на Тодор Живков, защото тогава плановете и всичко случващо се долу се е пазело ревностно в тайна от държавна сигурност.

Тайна американска връзка

 В началото на 21-ви век посолството на съединените американски щати в България се мести в нова сграда построена в района на някогашните казарми. Интересното е, че тя е в непосредствена близост до Южния парк. Точно това кара мнозина да си мислят, че между двете съоръжения има тайна връзка и мястото избрано за посолството не е случайно. Според слуховете през бункера може да мине камион който да стигне до секретна апаратура разположена някъде там долу. Друга спекулация, че макар укритието да изглежда изоставено и западнало, то включва тайни евакуационни връзки през които дипломатите или служителите могат да излязат незабелязано.

Църквата Света София

Много от вас са виждали или разглеждали църквата Света София. Тя крие много тайни и история в себе си. Това обаче, което се вижда на повърхността съвсем не е всичко. От години се носят слухове за заобикалящите я тунели и какво се крие в тях. Едни разказват за старинни надписи и руини, криещи се дълбоко под нея, други за стенописи и древни постройки до които обаче не може да се стигне.

Мистериозен пожар

Един от най-мащабните бункери се намира в квартал Лагера, непосредствено до ТЕЦ Земляне. На 1.05.1989-та година пожарната получава сигнал за силен дим около бункера. Отзовалият се на място екип установява, че този дим излиза от шахтите на бункера. В момента, в който пожарникарите влизат вътре, усещат изключително странна и натрапчива химична миризма. Нищо общо с миризмата от пластмаса или нещо подобно. След изгасването на пожара, бункерът бива изчистен до основи  като освен, че е един от най-големите, се счита и за един от най-чистите. Въпреки това 30 години по-късно тази миризма не спира да се носи отвътре. Как е възникнал пожара и дали е бил умишлен, остава мистерия.

Други публикации в сайта

Четенето е здраве.
© 2021 new-people.eu
crossmenuarrow-down