Мистерии около Мона Лиза и Леонардо да Винчи

от: 03/06/2021

Тя е най-тайнствената и мистериозна усмивка в света - Мона Лиза и макар да е нарисувана преди повече от 500 години, тя продължава да бъде една от най-големите загадки в световната история.

Много по-мистериозен е нейният творец - Леонардо да Винчи, тъй като и до днес не е сигурно дали той я е нарисувал или не е. В най-общи линии не се знае почти нищичко за Леонардо да Винчи - освен, разбира се, че е бил гений, възможно е да е бил и хомосексуален дори във времена, в които това категорично се е отричало и строго наказвало. Със сигурност се знае, че той е извънбрачно дете, което по това време само по себе си е било престъпление и се е гледало с лошо око, но това го накарало да оцелява и да се се справя сам още от ранна детска възраст . Родното му място е близо до Флоренция през 1452 година и е почти невъзможно да се каже какъв точно е бил той - продуцент в театър, художник, медик, разработчик на оръжия за армията и това са едва няколко от нзаниманията му. Изявявал се е като архитект, инженер, изобретател и много други. Загадките около тази личност са наистина много.

Известен факт е, че Леонардо да Винчи е пишел огледално, което по принцип не е трудно за разчитане, но е било доста трудоемко. Защо ли го е правил и дали не е искал да предаде някакво послание във времето и дали не трябва и останалите му творби да се разглеждат именно огледално. За Леонардо да Винчи са написани немалко книги, заснети са немалко филми и е доста трудно да се определим кое е най-любопитното или важно негово творение. И все пак трябва да се тръгне от някъде и това някъде определено е Мона Лиза. Една от загадките е, че всъщност никой не е 100% сигурен дали така се казва тя. За произхода на картината има множество теории като нито една от тях не е доказана категорично. Не е сигурно и дали самият Леонардо да Винчи я е нарисувал или пък някой от неговите ученици е направил това. Това, за което по-голямата част от експертите са единодушни е, че картината е рисувана в продължение на доста дълго време - повече от 4 години, а дори има съмнения, че все още дори не е завършена. А дори е много вероятно да е портрет на коренно различна особа като се смята, че Леонардо да Винчи почти никога не се е разделил с нея и през годините постоянно е добавял различни щрихи като например тайни кодове и послания за бъдещите поколения.

Има теория, че дамата от картината е Лиза дел Джукондо, жена на много известен търговец на коприна Франческо дел Джукондо, който всъщност е поръчал на Леонардо да Винчи да нарисува портрет на жена му.

В превод от италиански език Джукондо означава Весел и Жив и затова картината често се нарича Веселата жена, което има връзка с тайнствената й усмивка. Името Мона Лиза идва от биографията на Да Винчи, която е написана от Джорджо Вазари около 31 години след смъртта му. Рядко се отбелязва, че й липсват вежди на дамата от картината, но се предполага че може да са се изтрили при почистването й с времето.

В продължение на много години картината изобщо не представлявала интерес като дори Леонардо да Винчи я продава на френския крал Франсоа I, а той впоследствие я окачва във Версайския дворец. След няколко века Наполеон Бонапарт поставя Мона Лиза в спалнята си и тя стои там с години. След френско-пруската война през 1871-ва година картината е изнесена от Лувъра и скрита някъде във Франция.

Историкът Силвано Венчети има теория, че Мона Лиза е мъж и е интимния партньор на Леонардо да Винчи в женски дрехи. Той се казва Джан Капроти и е наричан от художника салай или малък дявол. Според историка това е бил начинът да обезсмърти своята любов. Медицински експерти анализирайки лицето и торбичките под очите на Мона Лиза смятат, че е имала хранително разстройство, задържала е пикочна киселина, имала е проблеми с холестерола или пък е бременна.

Холандски учени смятат, че тя е 83% щастлива, 9 % отвратена, 6 % уплашена и 2% ядосана. Кодовете също не липсват - в очите на жената са скрити буквите LV и CE, за което се смята че може и да е В, може би са неговите инициали - Леонардо да Винчи. Другите символи обаче остават неразгадани и до днес, както и числото 72, което е скрито в арката на моста зад нея - никой няма идея какво сочи то. Макар и да не е познат, мостът от картината се предполага, че в действителност е Понте Бориано в Тоскана.

Други публикации в сайта

Четенето е здраве.
© 2021 new-people.eu
crossmenuarrow-down