Клинична депресия и биполярно разстройство

от: 25/05/2022

Клиничната депресия може да бъде и характеристика на друго психично състояние, наречено биполярно разстройство. Хората страдащи от биполярно разстройство са склонни да редуват периоди на депресия и периоди на силно повишено настроение, наречени мания.

В депресивната фаза симптомите могат да бъдат много подобни на голяма депресия. По време на маниакалната фаза симптомите в противоположния край на спектъра са по-вероятни, като например:

  • Повишена енергия
  • Безсъние
  • Раздразнителност
  • Бързо говорене
  • Хиперсексуално поведение
  • Състезателни маниакални мисли
  • Свръхграндиозни идеи
  • Хипер повишена активност
  • Несвойствена импулсивност
  • Нелогично лоша преценка

Други форми на депресия се класифицират малко по-различно, често защото се появяват в специфични ситуации или изискват различни подходи за лечение от психотерапевт като например хипноза и хипнотерапия.

Следродилна депресия

Следродилната депресия е депресия, която се появява след раждането и може да се развие през първата година след раждането. Въпреки че е често срещан и лечим проблем, родителя трябва да бъде своевременно и правилно диагностициран и насочен към лечение с хипноза или хипнотерапия при добър психотерапевт. Докато много нови родители изпитват възходи и падения, когато се грижат за ново бебе, типичният стрес и тревожност на етапа на новородено обикновено продължават само няколко седмици, докато следродилната депресия е по-сериозна и може да продължи дълго след раждането.

Предменструално дисфорично разстройство (PMDD)

Жените, които имат менструален цикъл, изпитват депресия преди началото на своя месечен цикъл. Хормоналните промени могат да причинят леки менструални симптоми (ПМС) при всеки, който има менструация, но това не е същото като предменструално дисфорично разстройство PMDD. При предменструалното дисфорично разстройство симптомите са по-интензивни, постоянни и изискват лечение чрез хипноза или хипнотерапия от професионален психотерапевт.

Сезонно афективно разстройство (SAD)

Някои хора изпитват пристъпи на депресия в определени периоди от годината, най-често през тъмните зимни месеци, именно това е причината да се нарича се сезонно афективно разстройство. Липсата на слънчева светлина се свързва с лошо настроение по редица причини, включително дефицит на витамин D и повишена вероятност някой да прекарва повече време сам или у дома. През това време на годината се случват и няколко празника и тържества, които могат да допринесат за депресия и тревожност при някои хора особено когато са сами и нямат с кого да споделят празника.

Дистимия (персистиращо депресивно разстройство)

Ако имате епизод на депресия, който продължава две години или повече, може да бъдете диагностицирани с дистимия като понякога тежката депресия също се развива или се редува с периоди на упорита депресия. Колкото по-бързо се насочите към лечение чрез хипнотерапия, толкова по-скоро ще можете да се върнете към нормалният си начин на живот.

Ситуационна депресия

Много хора преживяват период на депресия през живота си в отговор на конкретно събитие като например загубата на работа, грижата за болен родител или дете, разводът или преживяването на травма като обир, автомобилна катастрофа или пожар като това са само няколко примера за стресови фактори, които могат да доведат до ситуационна депресия.

За разлика от по-устойчивите форми на депресия, ситуационната депресия обикновено може да се лекува и подобрява в отговор на положителна промяна в ситуацията на дадено лице, като например намиране на нова работа и социална подкрепа, консултиране с психотерапевт - психотерапия и в някои случаи определени лекарства.

Има и други форми на депресия, класифицирани като атипични. Ако имате симптоми на депресия, опитният психотерапевт, с които работите, ще оцени внимателно симптомите ви и ще ви насочи.

Други публикации в сайта

Четенето е здраве.
© 2021 new-people.eu
crossmenuarrow-down