Най-красивите места на Балканите

от: 09/08/2021

Всеки, който е предприемал разходка на Балканския полуостров, знае че ще намери стотици абсолютно зашеметяващи места в района.

10. Сплит - Хърватия

Този град на Адриатическото крайбрежие е перфектната комбинация между природа и създадена от човека красота. През 305-та година римският император Диоклетиан го избира за свой дом като изгражда дворец, който днес е част от историческия център на града.

Сплит - Хърватия

Възможностите за разглеждане на забележителности са разнообразни. Можете да се разходите по крайбрежната улица или да си изкачите на някой от съседните хълмове, за да се насладите на неповторимата гледки към града или да се отпуснете просто на плажа и да пиете бира.

9. Езерото Блед - Словения

Езерото Блед в Словения е обект на много легенди. То приковава вниманието с тъмносините си води, живописните си църкви кацнали в средата на острова.

Езерото Блед - Словения

Можете да наемете лодка с гребла, за да стигнете до средата на острова, където е много вероятно да видите сватба, в която младоженецът носи булката нагоре по стълбите към църквата.

8. Гирокастра - Албания

Известен като каменният град -  Гирокастра, град в Южна Албания е вписан в обектите на Юнеско заради къщите си в османски стил.

Той има малко над 200 хиляди жители и е дом на значително гръцко малцинство. Освен това е родното място на някои от най-известните албанци. Въпреки, че областта е обитавана най-малко от бронзовата епоха, повечето сгради са от 17-ти и 18-ти век.

7. Плитвичките езера - Хърватия

Плитвичките езера са част от списъка на Юнеско за световно наследство. Това е най-големият национален парк в страната, който се състои от поредица взаимносвързани езера, които преливат с каскади едно в друго, разделени само от естествени брегове.

Цветовете на водите могат да бъдат много различни - много поразително зелени или сини като постоянно се променят въз основа на съдържанието на водорасли и минерали, както и заради светлината, която преминава през тях.

6. Суботица - Сърбия

В типично балканиски стил Суботица се състои от здравословен микс от унгарци, сърби, хървати и други народности.

Градът има дълга и сложна история в рамките на много империи, но забележителна му архитектура идва от периода на австро-унгарската монархия.

5. Замъкът Пелеш - Румъния

Трансилвания получава тъмната си репутация от легендите на граф Дракула. Туристите обаче веднага променят мнението си привлечени от деликатно красивия замък Пелеш.

Построен от румънските монаси през 1870-та година в неоренесансов стил, той е първият замък напълно оборудван за работа с електрическа енергия. Само на кратко разстояние от очарователният румънски град Брашов си заслужава да посетите замъка на граф Дракула.

4. Мостар - Босна и Херцеговина

Старият мост в Мостар е един от многото макар и реконструирани остатъци от дългото османското управление в региона. Той се простира над река Неретва и е истинско архитектурно чудо когато османците го построяват през 1558-ма година.

Градът претърпява големи щети по време на войната в Босна и Херцеговина през 90-те години на миналия век, но е възстановен и днес е една от основните забележителности в страната.

3. Охридското езеро - Македония

Зашеметяващо красиво, Охридското езеро е главният природен резерват в страната. Като едно от най-старите и най-дълбоките езера в Европа, той е дом на над 200 ендемични вида, които съставляват цяла хранителна верига.

Хората са обитавали бреговете на езерото от дълбока древност. Комбинацията на околните планини и ярките цветове на водите му наистина ще ви накарат да се почувствате в свои води.

2. Дурмитор - Черна Гора

Докато голяма част от Черна гора е покрита с планини, Дурмитор е в центъра на планинския туризъм в страната. Когато става въпрос за туристически разходки, ски или просто за красиви гледки.

Многобройните езера са разпръснати по ландшафта, а през есента целият парк светва с променящи се цветове на листата. Една забележителна част от него е каниона на река Тара, който е втори по големина в света след Гранд канион в САЩ.

1. Несебър - България

Този малък град на брега на Черно море е един от примерите за това как природата и културата могат да създадат заедно истинско чудо.

Несебър е обитаван в продължение на 3000 години от различни култури и империи, а в днешно време останките им са пръснати из града под формата на различни сгради от различни епохи и архитектурни стилове. Той разполага и с особено голяма колекция от православни храмове.

Други публикации в сайта

Четенето е здраве.
© 2021 new-people.eu
crossmenuarrow-down